Koukut kalastaviksi

Kukapa ei haluaisi tietää uutukaisen vaappunsa tai jerkkinsä mahdollisuuksia. Siispä orkkiskoukut veks ja kokeilemaan koukkujen asentoja, erikokoisia ja pituisia koukkuja, tupla-tai yksittäistä rengastusta - saatat yllättyä. Joissain kolmihaarakoukuissa kruunun kaksi kärkeä osuu vaapussa aina samalle sivulle. Toiselle puolelle jää yksi. Tuplakärkien vastus toisella puolella on selvästi suurempi kuin yksittäisen. Kaksikoukkuisen vaapun tai jerkin koukut voivat osua siten, että molempien tuplakärjet ovat samalla puolella. Tämä lisää toisen puolen vedenvastuksen paljon toista suuremmaksi ja saa aikaan kylkimyyruinnin. Koukut kannattaa useimmiten sijoittaa siten, että perusuinti ainakin hitaassa vauhdissa on kohdallaan. Tällöin myös monipuolinen uitto onnistuu helposti. Kannattaa myös vaihdella koukkujen paikkaa ja kokeilla kummassa päässä vaappua tuplakärkien on herkullisinta huidella vasemmalla ja kummassa oikealla.

Kaksi-ja kolmikoukkuisissa vaapuissa ja jerkeissä kannattaa samanaikaisesti kokeilla myös eri kokoisia koukkuja. Vieheen etuosaan sijoitetut isommat koukut saavat uintiin erilaisen vireen kuin sen takaosaan sijoitetut.

Tuplarengastus voi muuttaa uintia laajemmaksi. Kokeile sitä etu-ja takakoukkun tai jompaan kumpaan.

Samat kokeilut kannattaa tehdä myös haukilusikoille.


Kuva: Sauma Zalt on klassinen esimerkki koukkujen vaikutuksesta. Moni yksilö tuomittiin uinnniltaan sudeksi, kunnes huomattiin vaihdella koukkujen asentoa.