Hämärää touhua

Miksi kukaan haluaisi kalastaa pimeässä, kun et voi nähdä mihin heität, entäs solmujen sitominen, uistinten vaihtaminen jne. Näihin kysymyksiin aikanaan törmäsin kaveripiirissä, aloittaessani pimeässä kalastamista.
Mielestäni se on yleinen myytti joka ei pidä paikkaansa, ettei hauki näe tarpeeksi hyvin pimeässä syödä. Kuten kaikkien petokalojen, myös hauen aistinelimet ovat hyvin kehittyneitä, mikä antaa niille etulyöntiaseman saaliskalaan nähden. 
Pimeällä kalastus lämpimässä elokuun yössä tai loppusyksyn pimeydessä on mielestäni eksoottista ja hauskaa kalastusta sekä varsin hyvin saalista antavaa aikaa. 
Kannattaa varautua pimeässä kalastaessa, että kaikki tarvittavat vapautusvälineet ovat kädenulottuvilla ja kaikki muukin veneessä oleva krääsä on sille kuuluvalla paikalla eikä jaloissa tiellä sillä hetkellä kun koettaa nostaa kalan veneeseen jos sitä ei pysty vapauttamaan veneen laidalla tai on sen verran suurta kaliiperia, josta haluaa saada mitat ylös. Turhaa ja ylimääräistä kolinaa on syytä välttää veneessä kun kalastelee pimeässä ja tyynessä kelissä sekä varsinkin matalassa vedessä, itsellä aina oletetut ottipelit ovat pehmeällä alustalla valmiina käyttöön otettavaksi. Itsestään selväähän on kalapaikalle pimeällä tultaessa mahdollisimman äänetön liikkuminen. 
Kiinteä valo veneessä ja otsalamppu ovat varsin käyttökelpoisia tavaroita pimeässä touhutessa. Myös liikuteltava valonheitin on välillä hyödyksi pimeällä liikuttaessa ja kalastaessa.
Useita vuosia sitten aloin kohdistaa hauen kalastustani kokeilumielessä raskaasti kalastettuja paikkoja kohtaan pimeään aikaan. Itsellä pimeä aika tarkoittaa jopa keskiyöllä ja siitä eteenpäin. Tuloksia alkoi nopealla tahdilla kertyä ja paikat jotka oli valoisaan aikaan hiljaisia ja kovan kalastuspaineenalaisia alkoivat antaa suurempia haukia yön pimeydessä. Oliko sitten kova veneralli moottorinmeluineen tehnyt suuremmat hauet varovaisiksi valoisaan aikaan ja vasta pimeän tultua uskalsivat rohkeammin alkaa syönnöstään, ei ollut yksi tai kaksi kertaa kun pimeällä näkyi komeita haukien pinta-ajoja otsalampun valossa ja vapakin taipui isomman hauen voimasta. 
Taitaa tämän tyyppisillä alueilla olla ainoa keino hauella pysyä ekosysteemin oravanpyörässä mukana ja alkaa syömään pimeällä. Olisiko tällaiselle käyttäytymiselle oikea nimi sitten vaikka, hämäräottitaipumus? Onneksi itse voi vaikuttaa kalastuspaikkaan ja siirtyä toisenlaisiin paikkoihin joissa kalastuspaine on vähäisempää ja näin antaa hauille pienen lepohetken pimeään aikaan.
Liian kirkasvalo kohdistettuna suoraan veteen ja kalapaikkaan, on kokemukseni mukaan tehnyt isot hauet varovaisemmaksi ottamaan uistimeen kiinni.

Kalastussyvyydet itsellä vaihdellut pimeässä, aivan matalasta jopa 5 metriin saakka. Siellä missä hauen ravintoa löytyy, on myös pimeällä mahdollisuus saada hauki nappaamaan. Saaliskalan koolla ja määrällä sekä ”merkillä” on selkeästi vaikutusta hauen pimeällä syöntiin. Saadaanhan kuhan uistelun sivutuotteena välillä komeita haukia ja tästähän oppiva kalamies voi heti tehdä jonkinlaisia yhteenvetoja.

Vielä alkuillasta valoa hiukan näkyessä taivaalta, aloitan yleensä hiukan syvemmältä kalastaen ja pimeyden hiipiessä vahvemmin ympärille siirryn uistinten valinnassa pintakulkuisempiin.
Aamulla ennen auringonkajon loistetta aloitan kalastuksen monesti pintakulkuisilla vieheillä, poikkeuksiakin on yllättävän usein viehevalinnoissa aamun hämärässä.

Popperit ovat monesti säkkipimeässä antaneet hienoja elämyksiä hauen tällätessä kiinni pintakalvossa. Yleisesti puhutaan mustan sävyisten uistinten olevan hyviä värejä pimeällä kalastaessa, näin varmaan voikin olla, mutta itse kokeilen ennakkoluulottomasti erilaisia värejä ja erityylisiä uistimia hakien sille tietylle alueelle sekä silloiselle valoisuudelle ja olosuhteille toimivinta ottipeliä. Monesti rämisevät ja hyvin ääntä pitävät uistimet ovat antaneet hienosti tapahtumia. Päinvastaisiakin kokemuksia on eli äänekkäät uistimet olleet tyhjänpyytäjiä ja esim. solakat lusikat sekä vaaput antaneet parhaiten kontakteja haukiin. Kokeilemalla ennakkoluulottomasti yleensä pääsee juonesta kiinni uistinten osalta koska jokainen vesialue on erilainen esim. veden värin jne.takia. Kalastuspaikan valintaan vaikuttaa tietysti myös virtaukset, vuodenaika ja yleiset olosuhteet vesillä. 
Kalapaikka kannattaa miettiä tarkkaan etukäteen ja mielellään tutuilla vesillä kun pimeällä liikutaan.

Pikkis