Yhden suurahvenlammen tarina

30.08.2014 15:49

Nyt kun on talvi ja järvet jäässä on kiva muistella menneitä kausia. Tämä tarina kertoo eräästä lammesta joka on antanut meille vain yhden ahvenen.

Loppu kesällä 2011 kaveri soitti ja kertoi, että katiska jolla hän pyydystää ravunsyöttejä eräältä lammelta koitui 1,8kg ahvenen kohtaloksi. Kaveri kävi katiskaa kokemassa ja iso ahven oli siellä kuolleena. Se oli todella pullea kala ja vain 45cm pitkä. Lampi oli kärsinyt pahoista happikadoista ja mm. hauki on kadonnut kokonaan ja nämä harvat ahvenet olivat päässeet ravintoketjun huipulle ja saaneet lihoa todella pulleiksi. Lammessa on myös todella paljon särkeä isojen ahventen ruokana.

Meillä heräsi mielenkiinto lampea kohtaan, koska siinä oli paikka jossa voisi olla todellisia jätti ahvenia ja sinä syksynä aloimme siellä ahkerasti käymään. Teimme sinne useita jigausreissuja ja kymmeniä tunteja paiskoimme jigiä lampeen. Sinä syksynä saimme lammelta vain yhden tärpin joka onnistuttiin myös tartuttamaan ja saamaan veneeseen asti. Se oli paksuin ahven minkä olemme koskaan saaneet. Painoa sillä yksilöllä oli 1380g ja pituutta vain 40,5cm.

Seuraavana vuonna kävimme muutamia kertoja lammella jigaamassa ja jonkun kerran täkyonkimassa saamatta tärppiäkään. Aloimme ajattelemaan, että lammen jättiahvenet ovat jo kuolleet vanhuuteen ja loppuneet, eikä uutta kantaa ole syntymässä ilman suurempia kalakuolemia ja nyt niitä olisi jo turha yrittää. Viime vuonna sitten oli erittäin mielenkiintoinen tapahtuma. Päätimme käydä vielä kerran kokeilemassa lammella ja lähdimme pelkästään täkyonkimaan. Pitkän odottelun jälkeen koho lähti veden alle, mutta kalaa emme saaneet tartutettua. Se oli luultavasti todella suuri ahven. Eipä tule mieleen toista tilannetta jossa vain yksi vienti täkyonkiessa aiheuttaisi saman verran tunteita ja jännitystä. Tämän jälkeen kävimme vielä muutaman kerran lammella, eikä tapahtumia enempää saatu.

Nyt parin kymmenen reissun jälkeen tämä ainoa lammesta ylös saamamme ahven on ehkä hienoin ahven minkä olemme koskaan onnistuneet saamaan, vaikka se ei ennätyskala ollutkaan. Sen kalan eteen teimme työtä lähemmäs sata tuntia ja nimenomaan töitä, koska lammesta emme saaneet yhtäkään muuta kalaa ravistelemaan siiman päähän. Siitä kovasta työstä tällainen ahven on juuri sopiva palkinto. Seuraavan ahvenen eteen samasta lammesta olisin valmis tekemään saman työn ja kovemmankin. Ehkä seuraava ahven olisi vielä suurempi palkinto, nyt kun ei ole enää varmuutta onko jo viimeisetkin yksilöt kuolleet vanhuuteen.

Antti