Viikonloppureissu keski-Suomeen

28.10.2016 00:08
Edellisenä iltana pakattiin auto ja lähdettiin yötä myöten ajamaan viikonlopun kalapaikoille. Matkaa oli noin. 300km suunta ja suunnitelmamme oli nukkua perille päästyämme lyhyet aamu unet. Olimme pirteitä ja täynnä intoa ja odotusta, kun lähdimme matkaan. Automme vaan oli reissusta toista mieltä ja päätti jättää meidät jo heti alkumatkasta tien poskeen. Se olikin sen auton viimeinen matka, sillä moottori hajosikin lopullisesti. Auto saatiin vielä usean yrityksen jälkeen käyntiin ja ajettua kotiin. Vaihdettiin autoa ja lähdimme uudestaan matkaan.
 
Ensimmäiselle kohteellemme saavuttuamme aurinko oli jo horisontin yläpuolella ja vaikka väsymys alkoi jo painaa, niin menimme nukkumatta vesille. Tällä järvellä Mikko on käynyt kerran aikaisemminkin kalassa ja silloin oli kova myrsky eikä kaloja oikein tullut. Tällä kertaa pilvinen ja heikko tuulinen ilma suorastaan haisi hauelle. Kalastus aloitettiin ja ensimmäiset tunnit menivät kaloja etsiessä. Muutama pieni hauki saatiin. Isompaa kalaa löydettiin lopulta heittämällä 1,5-3m syvyys alueelta. Ensin Mikko sai paremman kalan siiman päässä oleeseen XL-snäckiin. Hyvä runkoinen hauki haavittiin ja punnattiin ja painoa sillä oli 6,5kg. Tämän jälkeen haukia tuli pieneltä alueelta harvakseltaan, mutta koko oli karkeaa. Saatiin siitä illan aikana yhteensä neljä yli kutosen haukea. Niistä kolme oli todella paksuja ja suurin oli hoikassa kunnossa ollut pitkä kala. Se kelpuutti 22cm Stormin Curly tailin. Pituutta kalalla oli 111cm, mutta painoa vain 7,2kg (kuvassa).
 
Yö nukuttiin mökissä ja ladattiin akut täyteet. Seuraavan päivän kohde oli meille ennestään tuntematon järvi. Aamulla hyvissä ajoin oltiin vesillä ja kalastettiin useampi tunti saamatta kaloja ja päätettiin vaihtaa vielä järveä. Illaksi mentiin ennestään tutulle järvelle ja sielä kalaparvet aivan sekaisin, eikä haukiakaan oikeen löytynyt. Kalastettiin keskialueen syvänteitä, rinteeneunoja, korteikoiden sisustoja ja järveen laskevaa jokea ja saaliiksi saimme vain muutamia haukia sieltä täältä. Isommistä hauista ei saatu havaintoja. Veden lämmöt olivat joka puolella molempia järviä tasan 4 astetta. Neljä asteisessa vedessä tapahtuu veden täyskierto. Siinäköhän yksi syyllinen kalaparvien ja haukien sekoittamiseen? Illan hämärtyessä nostettiin vene ja lähdettiin kotimatkalle.
 
Antti ja Mikko