Tammikuu yllättää

30.08.2014 17:38

Kello herättää kuuden aikaan ja ripeästi sängystä ylös laittamaan kahvi tippumaan. Vaatteet niskaan ja koiran ulkoilutus lähimetsään. Sää suosii plussakelillä eikä sateesta tietoakaan. Lenkiltä tullessa on kahvi jo valmiina ja sitä juodessa katselen vielä tuuli sekä vedenkorkeus ennusteita, hyvältä näyttää. Kahveet termariin ja eväät pussiin sekä kamojen pakkaaminen autoon. Matkalla rantaan pimeässä näkyy eläimetkin olevan liikkeellä, peurat ja hirvet muutamaan otteeseen loikkivat tien yli.
Rantaan tullessa oli hyvä hetki juoda kuppi kahvia ja nauttia hiljaisuudesta luonnon keskellä. Vene vesille ja suuntana kaukaisuudessa häämöttävät kalapaikat. Pimeässä navigointi ensimmäisille heittopaikoille. Ensimmäiset heitot antavat nopeasti kosketuksen kohdekalaan pimeässä. Muutaman ankkuroinnin jälkeen annan veneen hiljakseen regata ja heittelen erilaisia uistimia. 
Vaihdan luottojerkiksi tulleeseen pumuun ja hiljaa lirkin pohjan tuntumassa. Hirvee tälli ja vapa taipuu kahvaa myöten. Painoa tuntuu olevan hauella reippaasti. Voimakkaat päänravistukset tuntuvat vavassa ja siima alkaa juosta hyrrältä hyvään tahtiin. Hauki nousee ensimmäisen kerran pintaan ja heti selvillä että nyt voi enkka parantua. Hauki tekee muutaman syöksyn pohjan tuntumassa ja tulee näytille veneen vierelle, no huhu huh, nyt on kyllä ennätyshauki selvästi tarjolla. Huomaan jerkin olevan ainoastaan yhdellä koukulla kiinni hauen suupielessä heikosti. Löysään vielä hiukan jarrua ja samalla hauki tekee syöksyn pinnan alle. Varovasti uitan haukea veneen vierelle ja valmistaudun kädellä nostamaan sen kun huolimattomuuttani olin jättänyt haavin kotiin. tiedän että ainoastaan yksi mahdollisuus kokeilla nostoa kun koukku niin heikosti kiinni. Työnnän kättä nopeasti ja juuri kun olen saamassa käden kiduskannen juurelle, tekee hauki voimakkaan pään ravistuksen ja irtoaa, jättäen kalastajan sormet veressä katsomaan sen ylvästä kokoa ja rivakkaa poistumista. Veti aika hiljaiseksi, oli se vaan niin lähellä….

Hetken istun, ihmetellen tapahtunutta ja alan heittelemään zombina. Ei ole mitään muistia miten uitin jerkkiä kun hetken päästä vapa taipuu hauen iskun voimasta. Nopea refleksimäinen vastaisku ja hauki aloittaa kovan pään ravistelun. Tuntuu hiukan vauraammalta yksilöltä ja muutaman spurtin jälkeen saan sen veneen vierelle ja ajattelen sitä katsoessa että nätti kympin kala. Nopeasti kala pussiin punnitukseen, pussin vähennyksen jälkeen painoksi tulee hienot 12,9kg(kuvassa). Kyllä vaan tuntui pieneltä sen isomuksen pudotuksen jälkeen, antoi Ahti hiukan lohdutusta päivälle.
Päivän aikana isot hauet olivat selkeästi syönnillään, muut metrikalat painoivat 9.1, 8.2, 7.8 ja 7.2kg.
Ps. verkkokalvoon palanut kiinni isomuksen karkuutus ja palaa tuo video tapahtumasta hetkittäin mieliin. On se vaan kalastus haasteita ja hienoja elämyksiä tarjoava harrastus.

Pikkis