Syksy ja Sorkkaeläimet

25.11.2014 11:26

Viimeisten viikkojen aikana on tuttavapiirissäni ollut ennätysmäinen määrä läheltä-piti tilanteita sekä pari osumaakin sorkkaeläinten kanssa, itsellänikin on sekä peurapukki että ylivuotinen hirvi ollut lähellä päästä koristamaan autoni keulaa. Traileri/vene-yhdistelmän ollessa kiinni auton perässä pysähtymismatkan pidentyminen yhdessä heikentyneen väistämiskyvyn kanssa korottavat riskiä onnettomuuteen eläimen ollessa tiellä. Huomaan itse toistuvasti syyllistyväni unohtamaan huomioida sorkkaeläinriskiä yhdistelmää ajaessani. Kuitenkin riski on varsinkin loppusyksystä muita vuodenaikoja suurempi eläinten liikkuvuuden vuoksi. Aamuyön tunneilla tai rankan kalapäivän jälkeen illalla tai yöllä autoileva kalastaja ei välttämättä ole valppaimmillaan, mikä myös osaltaan lisää riskiä reagointikyvyn heikentymisen muodossa. Kolari- tai väistötilanteessa heittelehtimään lähtevä yhdistelmä on äkkiä myös paljon pelkkää heittelehtivää autoa vaarallisempi.

Oman pienen uhkansa kalastajille tuovat myös pimeässä uivat eläimet. Säkkipimeässä hirven päälle ajaminen veneellä ei liene monenkaan toivelistalla, joten myös vesillä riski on olemassa vaikka onkin selkeästi pienempi.

Vaikkei onnettomuutta aina voisikaan välttää, on kuitenkin hyvä pyrkiä havainnoimaan parhaansa mukaan eri tilanteissa. Omaan päähäni läksy tallentui taas hetkeksi viimeisen läheltä-piti tilanteen seurauksena, toivottavasti sen muistamiseen ei vaadita enää uusia muistutuksia.

TLP - Janne