Suurkuha...liian syvältä

09.09.2015 12:57
Syyskuussa kuhat alkavat olla jo syvällä, 10- jopa 20m on jo haarukassa. Kaloja näkyi 8-12 m syvyydessä. Olin asettanut kaiun alarajan 14 metriin ja ajelin selkävesillä syvän päällä. Ruokakuhaa voisin tuosta syvyydestä vielä yrittää, mutta en isompaa. 10- 12 m on ollut raja, johon olen yrittänyt vetää vastuullisen kalastuksen rajan ja samalla totuttautua hylkäämään sitä syvemmällä näkyvät kaaret, ellei olla puhtaasti haukivesillä.
 
 Lowrance Elite 5 alkoi piirtää 12m :n syvyyteen kaikua isosta kalasta. Käänsin veneen nopeasti takaisin ja lukitsin kaaren veneeni alle. Pudotin n 23 cm vertsujigin kalan näköpiiriin ja jäin odottelemaan vastauksia näppäilyyni. Hetki meni, mutta isku oli sitäkin napakampi. Kuha ja iso! Annoin kuhalle aikaa nousta ja totuttautua paine-eroon, jännittäen samalla mörssärin lopullisia raameja. Isolta tuntui, se oli selvä, mutta kuha on joskus arvuutuksellinen myös mittojensa suhteen jopa aivan loppumetreille. Lopulta komea paksukainen oli ison Savagearin -kumihavashaavin hoivissa. Nopea punnaus haavin kanssa. seiskapilkkukuusikaksi. Olin vielä tässä vaiheessa iloinen jokaisesta grammasta, vaikka pullistuneet silmät antoivat huolta kalan kunnosta. Tuikkaus takaisin, mutta sepä nousi pintaan. Elvyttelykään ei auttanut.
 
Tästä suurkuhasta tuli paisti ja "oppiraha". Joskus käy näin, vaikka muut edellytykset ison vapauttamiselle olivat kunnossa, eli ei verenvuotoja tms. Yllättävää, miten ikävä fiilis tästä jäi, tarkka paino ei kiinnostanut, purkusoitot kavereille. Kalastusinto lopahti ja lähdin paistini kanssa kotimatkalle. Otin tarkat mitat vasta kotona, 6,4 kg ja 85cm. Otin myös näytteet, ja selvitämme kalan iän sekä kasvunopeuden.

Lähteekö.....
 
Jigi-ja vertsukalastus on siitä kiitollinen laji, että suurkuhan ja ruokakoon kuhan kalastus eroavat merkittävästi toisistaan. Yli 50 kuhankalastusvuottani ovat kyllä opettanut, että syvältä saatu kuha on lähes poikkeuksetta ongelmissa. Ei ole turvallista tapaa hilata kuhaa yli kympistä, ei hitaasti eikä nopeasti, ei nopeasti takaisin päästäen eikä pitkään elvyttäen.Tästä syystä esim. tunnetun  ruotsalaisen vertikaaligurun kaikuasetuksissa ei edes näy 10m syvempää kerrosta. Idea on hyvä, kaikki sen alla jää syvien vesien salaisuudeksi. Sitä on vähän heikko ison kaaren edessä :-(  Jatkossa suurkuhan potentiaalisilla paikoilla on kaikuni alaraja 10m, muu jääköön Ahdin salaisuudeksi. Selkeillä ruokakuhaspoteilla ottisyvyydellä ei ole niin väliä, koska kalastan niillä vain pari paistikuhaa ja lopetan siihen tai vaihdan taktiikkaa.
 
Tapahtumia pureskellessani mietiskelin yleistyviä vastuullisen kalastuksen C&R-kilpailuja. Täytyy antaa tunnustusta Hongkong Challengen taustavoimille, kun ovat nähneet parhaaksi pitää tapahtuman on puhtaasti heittokisana. Periaate ohjaa syvän järven kalastusta järven matalampiin osiin, jolloin kalastuskilpailun vastuullisuusidea säilyy. Vertikaalikalastuskilpailu tulisi mielestäni rajata alle 10m syvyysalueille, jotta vastuullisuuden idea toteutuisi.
 
Timo