Suomi on tuhansien tutkimattomien järvien maa

30.08.2014 15:35

Muistan hyvin kun joskus nuoruuden ja lapsuuden aikoina katselin TV:stä ulkomailla kuvattuja kalastusohjelmia ja luontodokumentteja muuan muassa Alaskan lohista. Silloin olin harmissani, kun Suomesta ei löydy sellaisia "paratiiseja", joissa isoja kaloja on vedet täynnä. Meillä kun on vain nämä padotut joet ja muutama iso petokalalaji. Sitten kun aloin hyvin aktiivisesti kalastamaan valkolihaisia petokalojamme, mieleni täytti ahdistus siitä, että miksi meillä on näin paljon pyydyskalastusta, lihalaatikko teurastajia, uistelukisoja ja ties mitä. Kateellisena katselin Keski-Euroopan suuntaan ja Ruotsiin, välillä oikein harmitti asua Suomessa.

Muutama vuosi taas eteenpäin ja tajusin, että tämän verkkohelvetin ja synkän kalastuskulttuurin maasta löytyykin tutkimaton paratiisi tuhansine järvineen, lampineen ja jokineen. Meillä on paljon rankasti pyydyskalastettuja järviä, mutta löytyy niitä lähes kalastamattomia vesiä vähintään sama määrä. Suomalaiset kalavedet ovatkin tutkimattomampia kuin Keski-Euroopan ja Ruotsin. Eihän kovinkaan monessa maassa maailmassa ole yhtä paljoa vesistöjä, joista ei vielä ole mitään hajua kuinka suuria kaloja niissä voi kasvaa tai mahdollista saada virvelillä. Esimerkiksi Ruotsista saadaan moninkertainen määrä Suomeen verrattuna todellisia jättihaukia ja niistä suurin osa sisävesistä. Tämä johtuu luultavasti vain siitä, että meillä Suomessa todelliset jättihaukivesistöt ovat vielä sisämaasta löytymättä, tai niitä ei osata kalastaa silloin kun kala on lihavimmillaan.

Sisävesien lisäksi meillä on vielä laaja ja monimuotoinen meri. Viime vuosina Etelä-Suomessa on noussut kova suurhauki jerkkitrendi merellä. Mereltä jengi saa isoja kaloja, huhut kulkee ja toiset seuraa perässä. Näin kalastuspaine painottuu entistä enemmän jo ennestään ruuhkaisille vesille. Ajetaan autolla pitkiäkin matkoja, jotta päästään varmoille suurhaukiapajille. Vaikka rannikkomme on monimuotoinen ja laaja, jonne mahtuu aika paljon kalastajia, sisävesistä löytyy kuitenkin moninkertainen määrä suurhaukivettä, koska suurhaukipaikan voit löytää mistä päin tahansa, vaikka parin hehtaarin kokoisesta lammesta. Niistä ajetaan ohi suurhauenkiilto silmissä matkalla merelle.

Nykyään ajattelen, että meillä on ehkä sittenkin maailman hienoimmat kalavedet. Jo ihan lähialueelta löytyy niin monta tutkimatonta lampea ja pikkujärveä, että elämä on varmasti liian lyhyt jo pelkästään niiden kaikkien tutkimiseen. Jossain ihan kotinurkilla saattaa olla lampi, jossa elelee yli 15kg hauki tai yli 2kg ahven. Aivan tavallisessa järvessä voi olla yli 5kg hauen saanti varmempaa kuin merellä ja tasaisen varmaa hyvää syöntiä voi olla lähes joka reissu, kun kalat pysyvät aina samalla paikalla. Hienointa on se kun löydät näistä oman kalapaikkasi, saatat olla ainoa joka paikan suurkaloista edes tietää, tai on opetellut kalastamaan niitä. Kun löydät oman paratiisin, se kannattaa pitää salassa, koska nykypäivänä tieto leviää niin nopeasti ja suurin osa kalastajista ei kiireellisessä elämässä ehdi etsiä omia paikkoja, vaan tavoittelee varmoja onnistumisia ja suuntaa sinne mistä on kuullut kaloja tulleen.

Antti