Sähköt kuntoon Syksyä varten

17.09.2014 17:21
 
13. syys, 2014

Syyskelit ja pimeä ovat taas ovella, vaikka kesä olikin valoisa ja harvinaisen helteinen. Viileämmät kelit ja vihaiset petokalat ovat taas askeleen lähempänä, ja kalamies valmistautuukin jo tuleviin koitoksiin koukkujen teroituksella sekä vieheiden hienosäädöllä hyvissä ajoin ennen lyhyiden mutta kiivaiden kalapäivien koittamista. Syksyä edeltävinä toimenpiteinä on hyvä kalastusvälineiden lisäksi huoltaa myös vene ja traileri siltä osin, että turvallisuus on kohdallaan sekä itselleen että kanssaliikkujille maissa kuin vesillä. Varsinkin trailerin osalta olisi tärkeää muutenkin käydä läpi kytkennät ajoittain, jotta vältytään ongelmilta koska kuitenkin liikutaan muiden autoilijoiden seassa paljon lyhyemmillä turvaväleillä kuin esim veneillessä. Veneessä pystyy monesti myös paikkaamaan huonot valot esim erilaisilla käsivalaisimilla jotta varmistaa tulevansa nähdyksi pimeässä ajaessaan.

Trailerin sähkökytkennät jäävät monesti vähemmälle arvolle kiireen tai huolimattomuuden johdosta varsinkin jarruttomilla trailereilla joita ei tarvitse määräajoin katsastaa, mutta pimeässä ajettaessa valojen toimivuuden arvo nousee kummasti. Lisäksi pimeällä rampilla on monesti ollut iso plussa jos trailerin kaikki valot ovat käytettävissä venettä esim luonnonrampilla peruutettaessa. Esimerkkinä, eräällä usein käyttämälläni rampilla jouduin viime vuonna peruuttamaan yhdistelmää noin 250 metriä kapeaa soratietä ennen rampille pääsyä, ja tämä olisi ollut erittäin aikaavievää ilman toimivia valoja.

Itse pyrin vähintään kerran tai pari vuodessa avaamaan kaikki sähköliittimet trailerista, ja puhdistamaan kosketuspinnat sekä suoja-aineella käsittelemään liitännät jotta kosketus sähköosissa pysyisi hyvänä. Vastaava toimenpide suoritetaan luonnollisesti myös vetoauton puolelle, jolloin voidaan varmistua siitä, että rauhallisemman aamuyön tai pimeän ruuhkaillan aikana ajettuina tunteinta tapahtuva liikennöinti tiellä sujuu turvallisesti kaikille osapuolille. Ehkä on vuosien varrella säästynyt jokunen setelikin sillä, että sähköt ovat viranomaiset kohdattaessa toimineet moitteitta.

 

TLP, Janne