Saalis- vai elämyskalastusta?
Ovatko nämä millään tavoin harrastuksessamme toisensa poissulkevia asioita? Ei pitäisi olla.
Helposti pakonomainen ison kalan saamisen tarve voi sumentaa ymmärtämästä mitä luonnossa (veden alla ja päällä) todella tapahtuu, sekä luoda rentouttavaksi tarkoitetusta tilanteesta hampaita kiristävän.
Hyvällä tuurilla ja ennakkovalmisteluilla voit kalapäivän aikana saada sen ison, useita tapahtumia tai oppia jotain uutta kalojen liikkeistä. Elämys voi olla pieni hauki monen tunnin tyhjän pyytämisen jälkeen, varsinkin kun uskottelee itselleen tajuavansa miksi juuri tuo kala otti tarjoamaani uistimeen juuri tuosta paikasta kiinni. Samoin kuin se isomus johon sait kontaktin, sait sen ylös tai karkuutit. Adrenaliini virtaa suonissa kontaktien aikana ja kalastaja haluaa sen tunteen aina vaan uudestaan ja uudestaan sekä entistä voimakkaampana, josta seuraa riippuvuussuhde josta voi varmaankin käyttää sanaa elämys.
Päivän parasta antia voi toisaalta olla myös (hyvästä kalantulosta huolimatta) veneen päällä liitelevä merikotka joka tekee syöksyn saaliinsa kimppuun tai uiskenteleva hirvi lähietäisyydellä josta sait napattua onnistuneen valokuvan..
Luultavasti lähes jokainen vapaa-ajan kalastaja haluaa reissuiltaan muutakin kuin saalista. Jos näin ei ole, voidaan kalastus tulkita työksi, minkä taas suurin osa kalastajista pyrkii työntämään taka-alalle ollessaan vesillä. Kalastuksen mennessä työksi ei se ole enää vapaa-ajan kalastusta ja siitä seuraa helposti tuskaa sekä kireä pipo, ja hauskuus katoaa.
Kalastus voi olla täydellinen irtiotto arjesta; rentoutumista, upeasta luonnon rauhasta ja maisemista nauttimista jos niin itse haluamme, unohtamatta sopivasti jännitystä ja toimintaa kalojen parissa.
Lisäksi kalastusrupeamat voivat tarjota mitä parhaimpia sosiaalisia kanssakäymisen mahdollisuuksia. Kannattaa joskus viedä aloitteleva kalastaja vesille, se tarjoaa elämyksiä molemmille mahdollisten kalojen lisäksi.
”Ensikertalaisen kuparisen rikkova hauki, ja kertomuksesta parhaimmillaan aistittavissa oleva riemu on monin verroin elähdyttävämpää, kuin suurhauen sielunelämän psykoanalyysit”.
Kalastus on hieno harrastus josta voi nauttia ja saada elämyksiä jokainen joka rakastaa luonnossa olemista, sekä nuoret että vanhat. Harrastuksessa on myös haasteita, koska siinä ei koskaan tule valmiiksi eikä osaa kaikkea. Teknisyytensä ja luonnonläheisyytensä vuoksi se kiehtoo meitä kalastajia. Irtaantuminen rutiineista kalastuksessa voi tarjota yllättäen isojakin elämyksiä.Itse löydetyn paikan toimivuus tarjoaa aivan varmasti hienon elämyksen kun taas eriasteinen valmiin tiedon käyttö murentaa elämyksiä tältä osalta, vaikka saattaakin tarjota muffeita saaliita. Elämyksellinen kalareissu voi sisältää esim., kaunista luontoa, hienoja ulkoilmaelämyksiä, rauhaa ja hiljaisuutta, raikasta ilmaa ja rauhallisia vesiä – lyhyesti sanottuna, elämyksiä!
Lopuksi vielä vuodelta 1947 SUKL:n urheilukalastajan 10 käskyä, jotka pätevät edelleen:
Urheilukalastajan 10 käskyä
1. Älä tavoittele suuria saaliita, vaan kalastustilanteita, jotka vaativat ja kehittävät taitoa, avartavat tietopiiriäsi ja tarjoavat urheilullista jännitystä.
2. Älä pyydä alamittaisia kaloja, sillä täyskasvuisina ne tarjoavat sinulle paljon suuremman onginnan ilon’
3. Käytä vain kunnossa olevia, riittävän lujia ja tarkoitustaan vastaavia välineitä ja hoida ne hyvin
4. Noudata tarkoin niitä vesiä koskevia määräyksiä, joissa kalastat; ota selvää isännän toivomuksista, jos olet kutsuttu vieras
5. Älä etuile, älä häiritse toisia, älä kadehdi
6. Älä kersku, äläkä liioittele
7. Hoida hyvin kalavetesi pitämällä kalakannan verotus kohtuullisena ja turvaamalla sen lisääntyminen
8. Taistele kaikkialla ryöstökalastusta vastaan, sillä kalat kasvavat vesissämme hitaasti ja liiallinen pyynti tyhjentää pian hyvänkin kalaveden.
9. Muista aina, että urheilukalastaja on luonnon ystävä ja että luonto tarjoaa sellaista iloa ja rauhaa, jota tuskin muualta löytyy.
10. Muista kalavesillä liikkuessasi joka hetki, että olet urheilukalastaja ja että sinun käyttäytymisesi perusteella arvostellaan kaikkea urheilukalastusta
Saaliskeskeisyydestä elämyskeskeisyyteen