Pullea ahven

30.08.2014 19:39

Reilu viikkoon emme olleet kalassa käyneet Mikon pitkittyneen flunssan takia. Yli viikon kestäneen lämpimän jakson ansiosta ajattelimme, että nyt olisi mahdollisuus valita joko mennä jäille, tai sitten ottaa soutuvene perään ja mennä kalastamaan avovesille johonkin virtapaikkaan. Siinä oli vaikea valinta, jonka päätimme tehdä lopulta sään mukaan. Aamulla kello soi neljältä, lämpötila oli vähän pakkasen puolella ja taivaalta tuli lumihiutaleita, joten ajokeli oli liukas. Emme viitsineet ottaa riskiä ja lähteä siinä kelissä traileri perässä ajamaan vaan päätimme ottaa varman päälle ja lähteä jäille.

Aamulla olimme jäillä hyvissä ajoin jo hämärässä ja aloimme kairaamaan 8" kairalla vuorotellen reikiä valmiiksi. Aamulla kairasimme mahdollisimman paljon reikiä kerralla, jotta myöhemmin ei tarvitse kairaamisella häiritä kaloja. Mikko otti tasurin ja alkoi pilkkiä ja Antilla oli vielä tarkoitus tehdä muutamia reikiä lisää. Ensimmäisestä reiästä tasurin tipahdettua tulee heti ensimmäinen pieni ahven ja sen perään toinen. Sitten Mikolla tuli raskaampi tärppi, joka vei niin että sille oli annettava välillä siimaa. Mikko huusi: "tää on hauki!" ja lopulta pakotti kalan reikään ja veti sen ylös vauhdilla sohjon läpi. Avannosta ei noussutkaan hauen päätä vaan valtava ahven. Mikko puri nopeasti siiman poikki ja jätti tasurin ahvenen leukoihin, jotta se saadaan nopeasti uimaan. Juostiin ahkiolle ahvenen kanssa, kamat kaadettiin jäälle ja ruvettiin lappaamaan ahkioon nopeasti vettä. Sitten kun vettä oli tarpeeksi ja ahven mahtui siellä uimaan, tarkisteltiin paremmin sen kokoa. Se oli todella lihava yksilö ja aloimme miettiä, että saattoi olla jopa Mikon ennätyskala. Hypimme ja huusimme riemusta jäällä. Sitten punnasimme, mittasimme, kuvasimme ja vapautimme kalan. Painoa ahvenella oli 1620g ja pituutta 47cm, se oli todella pullea ja kaunis yksilö. Se ei aivan ollut Mikon ennätysahven, mutta suurin tasurilla tullut se oli.

Kun kala oli vapautettu ja hetken aikaa fiilistelty jatkoimme kalastusta, mutta eihän siihen saa enään tällaisen yksilön jälkeen mitään tuntumaa. Päivän toiseksi isoin ahven ei tainnut rikkoa 200g. Haukeakin yritimme ja muutaman saimme. Hyvissä ajoin päivällä lopetimme kalastuksen ja lähdimme kotiin.
 

Mikko ja Antti