Pojan kanssa kuhaa jigaamassa

13.07.2016 00:07
Lähdin poikani Lukaksen kanssa yrittämään kuhia. Parilla aikaisemmalla reissulla emme ole onnistuneet saamaan kuhia ja edellisen reissun päätteeksi poika jo totesikin että, "mä en haluu tälle järvelle enään koskaan, koska täältä ei saa kuhaa!" Hän on halunut parilla viimeisimmällä reissulla nähdä kuhan, kun ei ole sellaista elävänä vielä nähnyt vaikka olemme muutaman reissun niitä jo yrittäneet.
 
 
Pojalle viritin "fireballin" pakastetulla särjellä veneen alle, koska heittäminen ei oikeen vielä suju. Nyt lähti päivä hyvin käyntiin, sillä ensimmäisellä heitolla jigillä onnistuin saamaan hyvän kokoisen kuhan siiman päähän. Sanoin Lukakselle jo väsytellessä että se on kuha, kun se juroi veneen vierellä päättäväisesti alaspäin. Kala kun kävi ekan kerran pinnassa Lukas huudahti hieman pettyneenä: "se on hauki!". Vakuutin sen kuitenkin olevan kuha ja kun kala viimein saatiin haaviin oli hienoa huomata pojan aito ilo nähdessään kuhan :). Punnittiin se otettiin muutama epäonnistunut selfie kuva siitä yhdessä ja vapautettiin se. Painoa kuhalla oli 3,2kg
 
 
Jatkettiin kalastusta ja saatiin muutama ruokakalakokoinen kuha ja laitettiin ne haaviin "sumppuun" ihmeteltäväksi ja saattin sinne yksi haukikin ihmeteltäväksi. Lukaskin sai yhden tärpin pakaste särkeen, jonka jäljiltä särki oli hyvinkin raadeltu!
 
 
Kuhat oli tarkoitus ottaa ruuaksi ja hauki vapauttaa hetken sitä katseltua. Aloin vapauttamaan haukea ja se oli ehtinyt keräämään voimia ja onnistuin saamaan peukaloni kulmahampaisiin ja sormeen tuli syvä viiltohaava. Siinä samassa tajusin, että sillä kädellä ei enään kuhia perata ja vapautettiin ne ruokakuhiksi tarkoitetutkin kalat pirteänä takaisin. Kotiin oli pakko lähteä haava oli sen verran iso ja verta vuotava ja yritin tehdä tapahtuneesta mahdollisimman pienen numeron, jotta poika ei säikähtäisi turhaan. Vaimolle olimme antaneet vapaaillan enkä lähtenyt pojan kanssa sormea terveyskeskukseen näyttämään, vaan teippasin sen kiinni. Veren tulo tyrehtyi ja kävin sitä parin päivän päästä näyttämässä lääkärissä ja lääkäri totesi sen olevan sen verran leveellä että ois ollu hyvä aikaisemmin tikata ja antoi pari päivää sairaslomaa. Eläinten hampaista ja puremista tulleet haavat kuulemma tulehtuu helpommin, myös kalojen aiheuttamat. Monta päivää haava vuosi veren sekaista nestettä, mutta lopulta se alkoi kasvamaan rupea päälle eikä tulehtunut. Jos hauen hampaista tulleet haavat tulehtuisivat muita haavoja helpommin olisin varmaan jo jossain vaiheessa saanut jonkun tulehduksen, mutta sellaista ei ole koskaan tullut. Tuleekohan niille usein altistuessaan vastustuskykyiseksi?
 
Antti Salo