Onko meillä sittenkään niin huonot kalavedet kuin puhutaan?

24.10.2014 21:20
Erilaisia kalastusfoorumeita ja facebookin yhteisöjä seuranneena ei ole voinut välttyä keskusteluista, joissa arvostellaan Suomen kalavesiä ja kalastuskulttuuria huonoksi ja ylistetään kalastuksen kultamaina Keski-Eurooppaa ja Ruotsia. Väitetään, että verkkokalastus on tyhjentänyt järvemme, vesistöjä ei hoideta tarpeeksi ja Suomessa ovat vähissä isot petokalayksilöt ym. Lohikalojen suhteen ymmärrämme erittäin hyvin huolen, mutta usein väitetään, että myös valkolihaiset petokalamme ovat ahtaalla muihin maihin verrattuna.
Voiko olla, että emme vain vielä osaa kalastaa niitä kotimaisilta vesiltä tarpeeksi hyvin?
 
Aktiivisesti sosiaalisessa mediassa esillä olevat hauenkalastajat kertovat ulkomaisten haukipaikkojen ylivoimaisuudesta. Lähes kaikki aktiiviset hauenkalastajat Suomessa ovat kuulleet jotain Rygenistä ja moni unelmoi sinne pääsystä. Siellä paikallisilla oppailla on vahvasti tiedossa miten alueen suurhauet käyttäytyvät ja he näyttävät suoraan miten ja mistä niitä saa siiman päähän eli Ryygenissä tms. mennään aika lailla valmiiseen pöytään. Jos ei ole esimerkiksi halua, tai aikaa etsiä kalapaikkoja Suomessa ja tutustua niihin niin perusteellisesti, että pääsee sinuiksi, voi valmis pöytä olla houkuttava ja nopea ratkaisu suurhauen saantiin. 
Se ei silti tarkoita sitä, että meillä Suomessa kalavedet olisivat huonommat, vaan täällä pitää itse keksiä mistä ja miten ne saadaan siiman päähän vuoden eri aikoina. 
Esimerkkinä Teamimme jäsenet ovat saaneet viimeisen kahden vuoden aikana Suomesta 30 kpl kymppikiloista tai sitä painavampaa haukea sekä järviltä että mereltä ja parikymmentä kuhaa painoltaan 7 kg - 10+ kg. Ei aivan huonosti pieneltä amatööriryhmältä ja kertoo samalla, että niitä suurkaloja löytyy Suomesta hyvin, kun jaksaa hiukan panostaa omaan tekemiseensä, eikä liikaa uraudu.
 
 
 
Vetemme ovat kaiken lisäksi isolta osalta niin puhtaita ja vielä niin luonnontilaisia, että hauki, ahven ja kuha pärjäävät täällä erittäin hyvin luonnostaan. Meillä on vesistö pinta-alaa asukasta kohden aivan valtava määrä. Toisin kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa. Miksi siis olemme kateellisia keskieurooppalaisille, vaikka heillä olisi syy olla kateellisia meille? Yleensä ne ihmiset, jotka valittavat vesiemme huonoutta ovat kalastaneet hyvin suppeasti ja urautuneesti maamme vesistöjä.
 
Ei meillä eikä muuallakaan maailmassa kaikki vedet ole potentiaalisia suurkalapaikkoja, ne pitää etsiä eikä tyytyä massakohteisiin. Sehän on kalastuksen suola, kun löydät uuden suurkalapaikan sekä vielä ymmärrät edes hiukan miksi juuri siellä niitä kaloja on.
 
Lisäksi meillä on jokamiesoikeus, liikkua luonnossa lähes kaikkialla. Saamme liikkua vesillä, rannoilla ja telttailla ilman maanomistajan lupaa. Joissain Euroopan maissa tarvitaan jopa maanomistajan lupa metsässä kävelemiseen.
Meillä on läänikohtainen viehekalastuskortti, joka mahdollistaa kalastamisen lähes kaikilla järvillä ja merellä. Meillä on mahdollista vaihtaa järveä tai paikkaa merellä, jos siltä tuntuu. Monessakaan Euroopan maassa ei tällaista mahdollisuutta välttämättä ole.
 
Nauttikaamme Suomen monimuotoisista vesistöistä ja niiden tarjoamista suurkaloista, Aina ei ruoho ole vihreämpää aidan toisella puolella, vaan pitää avata silmät ja huomata kuinka vihreää ruohomme täällä on.
 
Antti & Pikkis