Nokkista nokittamaan

30.08.2014 15:43

Nokkahauki tai ehkä virallisemmin nokkakala on mm. Tansakassa ja Ruotsissa suosittu kohdekalastuslaji. Suomessa se ei ole saanut kovinkaan kummoista sijaa kalastajien kohdelajina.

Nokkis saapuu rannikollemme loppukeväällä mässäillen silakkaparvien kimpussa sen minkä hoikkaan kroppaansa saa tungettua. Ehkä varmimmin sen nokittaa kesäkuun alkupuolella erilaisilta karikoilta, joiden läheisyydessä on myös syvää vettä. Vaikka nokkis on suhteellisen harvinainen saalis, on sen tavoittaminen oikealta paikkatyypiltä helppoa. Ahneuksissaan se ei kursaile, vaan käy herkästi isojenkin vieheiden kimppuun. Hauenkalastuksen yhteydessä saadut nokkikset ovat valitettavasti useimmiten ulkotartutuksilla. Kapeaan kitaan kun ei mahduteta 15 cm:n jerkkiä tai isoa lusikkaa.


Muualla on kehitetty nokkiksen pyyntitapoja ja yhdeksi toimivaksi on havaittu solakka tanelusikka, jonka perässä on muutaman sentin pituisen tapsin päässä koukku. Se kuulemma tartuttaa paremmin.


Omat nokkiskokemukseni eivät ole olleet kohdennettua kalastusta, vaan sivusaaliita, sattumia sekä enemmän tai vähemmän nokkikselle soveltumattomilla vieheillä. Taimenenkalastajana olen kokenut sen lähinnä sivusaaliiksi, mutta ehkä asenteissani olisi tarkistamista, ainakin Jannen savunokkiselämysten pohjalta.


Timo