Muutoksen tuulahduksia

30.08.2014 15:25

”Muutoksen tuulahduksia, vaan ei vieläkään kunnon tyrskyjä meritaimenelle"

Sieltä täältä tilkkuja kokoamalla vaikuttaa, että meritaimenen alamittoihin on tulossa joitain muutoksia. Viranomaiset etenevät luonnollisesti siinä missä se on mahdollista ja nopeinta. Tällä erää linjauksia tehtiin  ELY :n toimesta.  Aloitettiin valistuksesta ja mallista. 12 kalastusopasta sai hiljattain toimiluvat Uudenmaan ELY: n alueella.  Lupaehdoissa (nro 4) on seuraava:

 
”Merialueella kaikki saaliiksi saadut rasvaevälliset taimenet tulee laskea viipymättä takaisin mereen jarasvaeväleikattujen taimenten vähimmäismitta on 65cm mitattuna leuan kärjestä’ (suu suljettuna) pyrstöevän kärkeen.”

Uudenmaan ELY- keskus on tällä ilmeisesti halunnut viestittää, ettei ole toivottavaa eikä eettistä ”tehdä tiliä” uhanalaisen meritaimenen kustannuksella eikä myöskään lisätä kalastuspainetta meritaimenpaikoilla.  Rasvaevällisen vapautuspakko ja rasvaeväleikatun meritaimenen 65 cm:n alamitta tarkoittaa käytännössä useimmiten, ettei  opasreissu tarjoa kotiin viemisiä rahan vastikkeeksi. Tarkoituksellinen c&r  ja kalastustaitojen opettaminen uhanalaisten kalojen joukossa ei puolestaan istu kalastusmallin toimenkuvaan.

Melko radikaaleja, mutta mielestäni hyviä ja ennen kaikkea eettisyyttä korostavia päätöksiä.  On priorisoitu oppaiden toiminta mallina taloudellisen tuloksen sijaan.  Päätös ennakoi tiukennuksia myös muuhun mt- kalastukseen. Hyvä niin,  ja ainakin rasvaevällisen luonnonkalan alamitta saisi nousta reilusti.  Olisi varmaan riittävät perusteet kieltää kokonaan rasvaevällisen luonnontaimenen ylösotto.

Tjk