"Me saatiin näin iso hauki"

13.09.2015 23:50
3-vuotias poikani Lukas halusi lähteä kalastamaan isoa haukea. Aikaisemmin olemme käynneet vain mato-onkimassa särkilaloja. Hän leikeissään kalastaa päivittäin ja kertoo kaikille kesällä ongella saamastaan isosta ennätys lahnasta (n.200g), jota ylös nostaessa siima katkesi. Kiinnostus kalastukseen näyttäisi olevan kova. Tällä kertaa ei särkikalat ja lahnat kiinnostaneet vaan hän halusi lähteä kalastamaan nimenomaan isoa haukea.
 
Aamulla aamupalan jälkeen lähdimme kalaan ja jo kamoja veneeseen siirtäessäni Lukas löysi rannasta puun oksan jolla yritti saada kaloja ennen, kuin saimme venettä vesille. Rannassa oli kova kysely: "Isi onko täällä lahnoja? onko täällä rapuja? onko täällä Nemo-kaloja?..." Eli kova kalastus into oli päällä!
 
Evästauko tärppiä odotellessa
Kalastuksen aloitimme veto-uistelemalla. Laitoin molemmille vavat taakse ja Lukasta taisi kiinnostaa sähkö-moottori ja kaikuluotain enemmän, kuin se mitä vavassa tapahtui. Jonkin ajan päästä sain tärpin ja kerroin Lukakselle, että nyt sielä kävi hauki maistamassa uistinta ja poika ei pysyny enään paikoillaan, koska oli niin innoissaan. Kokeilin välillä vertikaalijigillä pohjan läheltä ja sieltä nappasi hauki. Huomasin heti että nyt on se Lukaksen haluama isompi hauki siiman päässä ja kun kerroin siitä pojalle hän hyppi innosta. Kala oli todella pirteä ja kävi muutaman kerran molskauttamassa pinnassa, mutta kalaakin hauskempi oli seurata Lukaksen aitoa iloa kalasta. Sain kalan liplockiin irroitin koukut ja nostin sen ihmeteltäväksi veneeseen. Silloin ilme muuttuikin vakavammaksi. Otettiin kalasta muutama kuva ja päästettiin se takas. Kysyin Lukakselta otetaanko toinen hauki, niin vastaus oli: "Ei oteta! se oli pelottava, ku oli niin iso". Joten laitoin kalavehkeet kasaan ja lähdimme kotiin. Kotona kerrottiin heti äidille ja sen jälkeen kaikille isovanhemmille ym tutuille käsiä venyttäen että: "Me saatiin näin iso hauki".
 
Enpähän ole ennen saanut yhtä hienoa n.4kg haukea :) Olin yllättynyt, että 3 vuotiaalla oli niin paljon kärsivällisyyttä odottaa sitä ensimmäistä haukea.
 
Itselleni jäi fiilis että vesillä olisin viettänyt mielellään pidemmänkin aikaa, joten kävin illalla vielä uudestaan yksinään vetämässä samalla paikalla ja sain 2 haukea, joista toinen oli pieni ja toinen pitkä, mutta hoikka 7,4kg (kuvassa).
 
Antti Salo