Kylmää

20.03.2016 13:21
Kalareissun kun suunnittelee hyvin niin sääkään ei voi muuttaa suunnitelmia. Suunnitelma oli lähteä kalastamaan avoveteen ja sen myös pidimme, vaikka säätiedoitus lupasi yölle -7c pakkasta ja päivälläki lämpö jäisi reilusti pakkasen puolelle. Lisäksi oli luvattu vielä päälle 8 m/s pohjoistuulta ja vähintäänkin sellaisilla lukemilla ne toteutui.
 
Kovin kiire ei aamusta ollut vesille ja soutarin laskimme veteen auringon olessa jo korkealla. Paljoa se ei kuitenkaan lämmittänyt siinä kovassa pohjoistuulessa. Kovan tuulen ansiosta riitettä ei kuitenkaan ollut syntynyt ollenkaan. Ilman tuulta olisi todennäköisesti hiljalleen virtaava vesikin alkanut muodostamaan riitettä. Heittokalastusta ei tarvinnut päivälle suunnitella kelojen jäätymisen takia ja ankkurinkin jätimme suosiolla pois ahtaasta soutuveneestä. Joten pelkästään vetouistelemalla mentiin. Veneeseen otimme kuitenkin molemmille kaksi settiä, vaikka uistelimme vain yhdellä vavalla. Toinen oli mukana jäätymisen varalta ja sitä joutuikin käyttämään. Ensimmäistä paikkaa uistelimme edes takas pari tuntia ja saimme yhden hauenkin näytille, joka oli laiha ja arviolta päälle 5kg. Tämän kalan tärpin jälkeen Mikko ei saanut kelattua, kun kela oli jäätynyt jumiin. Pidettiin vauhti päällä veneessä ja samalla sulateltiin vaparenkaat ja saatiin kela pyörimään ja kalakin vielä veneen puolelle. Enempää kaloja emme saaneet ja päätimme kaydä välillä autossa lämmittelemässä ja sulattelemassa keloja. Tunnin verran vietettiin autossa ja saatiin kelat taas toimimaan ja itsemme lämpimäksi.
 
 Kelojen sulattelua
 
Jatkettiin taas kalastusta ja välissä oli hiljaista, kunnes illalla tuli ihan hyvää syöntiä. Saatiin vielä 3 kalaa ylös ja lisäksi paljon tärppejä, joista varsinkin yksi karkuutus jäi kaivelemaan. Illan suurin veneeseen asti tullut hauki oli todella läskissä kunnossa ollut n.5kg hauki.
 
 Noin 5kg hauki, monessa paikassa saman pituinen kala olisi jäännyt 3kg kalaksi :)
 
 Selkeää vatsakuviontia
Kaloja irroitellessa sormet jäätyivät todella nopeasti ja välillä oli soudettava vain lämmitelläkseen. Soutarin ohjaaminen kovissa tuulen puuskissa sähkömoottorilla oli välillä haastavaa ja raastavaa. Väline tappioksi kirjattiin yksi heitossa poikki mennyt vapa. Siitäkin huolimatta voi sanoa, että oli ihan mahtava kalapäivä ja kyllä kannatti lähteä ja hauetki olivat keleihin nähden yllättävän hyvällä syönnillä.
 
Antti ja Mikko