Kalamiehen vastuu veneenlaskupaikoilla

30.08.2014 15:50

Erilaisten pidemmälle ja lähemmäs suuntautuvien kalareissujen ohella piipahdin Toukokuussa omalla kotijärvelläni. Tutulla veneenlaskupaikalla peruuttelin trailerin luiskalle ja aloin rauhassa irrottamaan kiinnitysliinoja, kun ikävä näky iski silmääni. Toinen kalastajaporukka oli käyttänyt samaa luiskaa, ja jättänyt jälkeensä käyntikortin haisevien perkuujätteiden muodossa aivan luiskaan kiinni. Fileerattujen haukien mädäntyvät selkäruodot ja päät koristivat luiskan reunuksia molemmin puolin, ja taisipa mukana olla myös jonkun hauen mahassa lojunut osittain vatsassa sulanut särkikalakin. Näky ei ollut kalamiehen silmään mukava millään muotoa, joten mitä mahtavat ei-kalastusta harrastavat rantaa käyttävät sidosryhmät ajatella?

Tästä seurasi pohdintaa, minkälaisen viestin kalastajat tällaisella käytöksellään muille ihmisille lähettävät. 

Veneenlaskupaikkoja hyödyntävät kalastajien lisäksi esimerkiksi huviveneilijät, koirien ulkoiluttajat, sorsalintujen ruokkijat sekä ohikävelevät ihmiset joita kiinnostaa kurkata järvelle. Keneltäkään tuskin jäävät haisevat perkuujätteet havaitsematta, varsinkaan siten kuin ne kotijärveni veneenlaskupaikalla oli asetettu kuin voitonmerkiksi saalisrikkaasta kalapäivästä. 

Riskinä kalastajille on selkeimmin ison yleisön silmissä haitaksi leimautuminen: kaikki kalastajat nähdään ikävänä ja välinpitämättömänä väkenä jotka autoillaan ja trailereillaan ruuhkauttavat laskupaikkojen pysäköintialueet ja kaiken lisäksi roskaavat sekä jättävät jälkeensä haisevia perkuujätteitä muiden kiusaksi.

Lopputulos on äkkiä yleinen paheksunta ja ikävimmässä tapauksessa yleisen tai yksityisen veneenlaskupaikan käyttöä rajataan esimerkiksi lukittavalla ketjulla tai puomilla, jotta sotkeminen saadaan kuriin. Haluammeko me kalastajat todellakin tätä?

Meillä kalastajilla on kaikilla vastuu omasta käyttäytymisestämme missä ikinä liikummekin, niin muiden omistamilla vesillä, rannoilla ja yleisillä kuin yksityisilläkin laskupaikoilla. Muutamakin huonosti käyttäytyvä yksilö riittää helposti antamaan koko harrastajajoukolle huonon leiman, joten olisi toivottavaa että muistaisimme kalassa käydessämme edustavamme omalta osaltamme aina koko kalastusharrastuksen rintaamaa niille jotka eivät tätä hienoa lajia harrasta. Siksi oikeanlainen käytös ja asenne ovat tärkeitä, olimme minkätasoisia kalastajia hyvänsä. 

TLP, Janne