Jigit sai kyytiä

07.09.2015 22:35
Ilmat viilenee ja veden lämpötila laskee nopeaan ja se näkyy myös haukien aktivoitumisena. Näille ensimmäisille syyspäiville ei ollut vaikea valita kohde lajia. Joten lähdimme järvellä vertikaalijigaamaan haukia. Tavoitteena oli löytää syvemmältä selkävedestä pelaagista haukea. Aamulla oli sakeaa sumua, tyyntä ja näkyvyys oli huonoa. Aloitimme kalastuksen loivasta rinteestä joka nousee parista kympistä kuuteen metriin. Emme saaneet kaloja ennen sumun hälventymistä. Luultavasti hauet makasivat hämärässä vielä pohjalla, eivätkä olleet löydettävissä. Sumu kun hälveni saimme hyvin nopeasti ensimmäisen pienen hauen, joka löytyi läheltä pohjaa. Seuraava hauki olikin jo paremman kokoinen ja sitä joutui väsyttelemään pidempään. Se oli arviolta yli metrin pitkä, mutta hoikka ja käytimme kalan vaa-alla ja painoa sillä oli reilu 6kg. Kala väsyi niin, että jouduimme sitä jonkin aikaa elvyttelemään. Jäimme vähäksi aikaa tarkkailemaan paikalle, että hauki varmasti elpyi eikä jää pinnalle kellumaan. Samalla pudotimme jigit veneen alla pohjalla näkyvään kalaparveen, jonka oletimme olevan lahnaa tai jotain muuta suurta särkikalaa. Tiputimme molemmat yhtäaikaa jigit pohjaan ja välittömästi molemmille iski hauet. Toinen niistä oli arviolta n.5kg ja toinen n.4kg ja vapautimme ne nopeasti ja tiputimme uudestaan jigit samaan parveen ja taas tulee välittömästi molemmille tärpit. Saimme samasta kasasta yhteensä 6 haukitapahtumaa ja oli todettava, että se parvi jota luulimme alkuun lahnaparveksi olikin haukiparvi ja kaikki siitä saamamme hauet olivat kokoluokkaa 3-6kg.
 
Tältä näytti kaiku kohdassa josta tuli 6 hauki tapahtumaa. Kuvassa näkyy yksi jigiin napannut hauki, joka irtoaa ja pohjalta erottuu useampi paksumpi kaiku.
Jatkoimme kalastaen samaa rinteen reunaa josta löysimme kalat ja haukia oli pohjalla ihan uskomaton määrä. Yhtäkään kalaan jonka näimme pohjalla emme etsineet uudestaan kaikuun jos se hävisi näytöltä, koska uuden löytäminen oli niin helppoa. Kello 12 asti kalastimme näitä haukia ja käytimme veneessä jigeillä yhteensä 23 haukea, joista suurin osa oli yli 3kg ja 5 arviomme painavan yli 5kg. Aivan uskomatonta oli se kuinka paljon haukia voi kasaantua pienehkölle alueelle. Tuntuu kuin hauet olisivat toisinaan parvikaloja. Jigeinä toimivat 10" vertikaalijigit 40g painolla.
 
 Hauki lähdössä syvyyksiin. Upeat evät ja kaunis kylkikuvio näyttäytyvät viimeisen kerran.
 
Antti ja Mikko