Elokuun Elämyksiä

30.08.2014 20:59

Kesälomat on vietetty, ja arki töineen sekä lähestyvään onnelliseen perhetapahtumaan valmistautuminen ovat pitäneet kalamiehen maissa hetken aikaa. Vaimoni hyväksyi kuitenkin poissaolo-anomukseni yhdelle päivälle ja pikaisen puhelinkeskustelun jälkeen suuntasimme Pikkiksen kanssa jo seuraavan yön pikkutunneilla vesille kuhia vetämällä ja jigillä jallittamaan.

Kalat eivät ole helppoja, ensimmäiseen lähes kuuteen tuntiin emme saa kuin yhden varovaisen tärpin sekä ison koivunoksan.

Uskomme kuitenkin koodin vielä avautuvan, ja muutamme taktiikkaamme ja täsmäaluetta kaikuluotaimen antaman tiedon perusteella. Pikkukala on kerääntynyt tavanomaista tiheämmiin erään jyrkän rantapenkan edustalle, ja alamme täsmäkalastamaan sitä jigeinemme. Muutos kannattaa, koska hetken päästä Pikkiksellä on parempi kala kiinni punertavansävyisessä jigissä, joka valitettavasti kuitenkin irtoaa. Sama toistuu omalla kohdallani kirkkaan oranssilla jigillä, kunnes kolmas kerta toden sanoo ja kevyt vapa taipuu voimakkaasti kaarelle vastaiskun osuessa kohdalleen. Kala ravistaa välittömästi päätään suurkuhamaisen voimakkaasti ja siirtyy pohjaan juromaan. Pikkis laittaa silmänräpäyksessa haavin valmiiksi samalla kun mittelen kalan kanssa siitä, onko tilanteen herra veden ylä- vai alapuolella. Vaikka vesi onkin viilentynyt Heinäkuulta lähes 4,5 astetta, otan kalan tiukasti jotta se ei uhraisi voimiaan taisteluun vaan ne säästyisivät palautumiseen. Hetken päästä onnistun tuomaan kalan pinnan tuntumaan, ja kaunis suurkuha murtaa vedenpinnan Pikkiksen hetiperään haavitessa sen varmalla otteella.

Kalan levätessä havaksessa valmistelemme nopeasti vaa'an, kameran ja karppimaton. Punnitus antaa korkeaprofiiliselle kalalle lukemaksi haavin paino vähennettynä jokusen gramman yli yhdeksän kiloa, joten tasan 9kg jää loppuarvioksi. Pikkis nappaa muutaman valokuvan ja lasken kalan takaisin veteen. Melapyrstö irrottautuu päättäväisellä pyrstönheilautuksella otteestani jopa hieman ennenaikaisesti, kielien kalan jäljellejääneistä voimavaroista. Katsomme upean kalan katoamista syvyyksiin ja jatkamme vielä hetken kalastusta. Lyhyt mutta intensiivinen syöntijakso on kuitenkin ohi ja saamme vain pari tälliä jigeihimme loppureissun aikana.

 

TLP, Janne & Pikkis