Anniina ahven ja muita uudelleen saatuja

30.08.2014 15:47

Onnistuin parantamaan omaa ahven ennätystäni 30g:lla, kun sain 1440g ahvenen jigaamalla. Kotona valokuvia katsellessa huomasin että saman ahvenen sai kaveri viime talvena ja silloin se painoi 1380g. Kaveri nimesi ahvenen silloin Anniina Ahveneksi. Valokuvia selaillessa huomasin, että sama ahven on tullut ekan kerran jo toissa talvena ja painoi silloinkin reilusti yli kilon. Eli tämä ahven yksilö on käynyt punnattavana ja kuvattavana jo 3 kertaa. Pituuskasvua tällä kalalla ei juuri ole ollut 2 vuoden aikana. Jos kala olisi otettu ruuaksi ensimmäisellä tai toisella kerralla en olisi ennätys ahventani nyt saanut. Hyvää sattumaa on se, että edellinen ahvenennätykseni joka on vuodelta 2007 ja tullut eri vesistöstä, se ollaan myös saatu 3 kertaa. Se ahven paransi ahvenennätystäni 2 kertaa. Ensimmäisen kerran se tuli Mikolle vuonna 2005, painaen silloin 1230g ja pituus oli 43cm ja seuraavan kerran sama kala tuli elokuussa 2007 painaen 1320g ja pituutta oli silloin 44cm ja se oli silloin ennätykseni. Saman ahven tuli 3. kerran lokakuussa 2007 ja silloin se painoi 1410g ja paransi taas ennätystäni.

 

Huomaa kuinka vähän näille yksilöille oli tullut pituuskasvua. Kilon rajan painossaan nämä yksilöt ovat rikkoneet luultavasti jo vuosia sitten. Kuinka tärkeää onkaan vapautta se kilonpainoinen ahven tai jo 700g painava. Hyvissä kasvuoloissa kilonen ahven on elinkaarensa puolivälissä.

 

Omista (Antin ja Mikon) vapauttamistamme yli kilon painoisista ahvenista olemme varmuudella saaneet uudestaan 7 kalaa, joista kaksi kolmeen kertaan. Muutamat ovat tulleet muutaman päivän sisälle ja loput pidemmällä aikavälillä. Ne kalat ovat sellaisia jotka on ollut helppo tunnistaa samaksi. Voi jopa olla, että niitä uusintoja on todellisuudessa tullut vieläkin enemmän. Uusintoja olemme saaneet mereltä, isolta järveltä ja 3:lta eri pikkujärveltä tai lammelta. Hyvä uudelleen saanti prosentti kertoo myös siitä, että ahvenet selviävät hyvin vapautuksesta. Vielä kun muutaman näistä uusinnoista olemme saaneet seuraavana päivänä, niin se kuvastaa sitä kuinka nopeasti ne myös toipuvat. Korkea uudelleen saanti prosentti (jotain n.7-8%) kertoo myös jotain siitä että isoja ahvenia on suhteellisen vähän, vaikka niitä saisikin silloin tällöin siiman päähän. Suuret ahven yksilöt vaikuttavat olevan monissa paikoissa hyvin paikallisia ja elävät pienissä populaatioissa, joiden kantoihin jo yksittäinen kalamies voi saada näkyvää vahinkoa aikaiseksi jos säännöllisesti tappaa saamansa isot yksilöt.


TLP, Antti