Avovesikausi lähti kunnolla käyntiin

07.03.2016 12:31
Koko viikon jännitimme katsellen sääkarttoja, koska viikonloppulle suunnittelimme avovesikalastusta. Alkuviikolla oli vielä pakkasta ja vähän väliä viikonlopun ennuste muuttui. Sunnuntaina lähdimme kuitenkin matkaan soutuvene perässä jännittäen mikä on jäätilanne. Avovettä löytyi ja aamulla räntäsateessa työnsimme soutuveneen jäätä pitkin avoveteen.
 
 
Kalastuksen aloitimme uistelemalla. Kumit perään ja vavat käteen. Aika nopeasti tuli ensimmäinen tärppi ja saatiim pieneltä alueelta nopeaan tahtiin 4 pientä haukea ja useampia tärppejä. Paikka on vaan yleensä ollut pikkuhaukien valtaama, niinkuin nyttenkin tuntui siltä. Pienemmänkin hauen saanti virvelillä tuntui taas pitkän tauon jälkeen hauskalta, mutta emme silti jääneet paikalle pidemmäksi aikaa tahkomaan, vaan tavoite oli löytää jostain isompaa kalaa. Uskoimme sen nyt löytyvän todennäköisesti muualta.
 
Seuraava paikka oli tarkoitus heittää. Paikassa on 8 metriä vettä ja se on tuntunut aikaisempina vuosina keräävään joitain isompia kaloja. Ankkuri piti pudottaa, mutta tajusimme ottaneemme mukaan sen ankkurin jossa oli vain 8 metriä narua, eikä se pitäisi pohjassa. Onneksi paikka oli suht tyyni ja vene pysyi kohtuullisesti paikallaan sähkökoneellakin. Paikalle päästyämme Mikko heitti ensimmäisen heiton punaisella L-koon snäckillä. Mahaan kiinnitetyn painonastan lisäksi perukkeen edessä oli 10g lisäpainoa. Vajotti shädin pohjaan ja alkoi kelaamaan hitaasti sitä sisään ja montaa kammen pyöräytystä ei ehtinyt tekemään, kun tuli jo todella raskas tärppi. Mikko huusi heti että: "nyt on ISO!". Siitä alkoi jännitys, kun kala ui raskaasti syvyyksissä pohjia pitkin vieden välillä kelalta siimaan. Kala saatiin veneeseen ja tuuletettiin. Punnitus antoi tälle upean väriselle hauelle painoksi 8,6kg ja pituutta oli kalalla 105cm.
 
 8,6kg
 
Kun saimme kalan punnattuu, kuvattua ja vapautettua vene oli ajelehtinut kauemmas paikalta. Vähän aikaa fiilisteltiin ja sitten lähdimme uudestaan heittämään paikkaa. Päästiin paikalle ja täysin sama kuvio toistui. Mikko heitti saman shädin samaan kohtaan, antoi vajota ja kelasi ja vähän ennen venettä tuli taas todella raskas tärppi. Vastari ja muutamat potkut ja kala irti. Ohhoh! Nyt on isoa kalaa paikassa! Sit heiteltiin toista tuntia paikkaa tarkkaan eikä saatu enempää tapahtumia. Sit päätimme kokeilla vielä uistellen paikkaa ja jokunen kerta vedettiin edes takas, niin Antille tuli hyvä tärppi 40cm "elliin" ja kala jäi kiinni. Ihan hyvän väännön jälkeen veneessä vieraili lihava hauki. Otettiin kala punnituspussiin ja painoa sille oli kertynyt 6,5kg. Kalastus jatkui vielä pari tuntia, mutta enempää tärppejä emme saaneet ja lähdimme soutaen rantaan. Vaikka päivä on jo pidentynyt todella paljon, niin silti eilen pimeä tuli aivan liian nopeaan.
 
 6,5kg
 
Antti ja Mikko