Ahvenhurmos

07.08.2016 23:54
Taas on tehty yksi pohjoisen reissu. 6 päivää kalastettiin kolmea eri järveä. Vaikka enimmäkseen siimoissa roikkuivat ahvenuistimet, niin silti isot haukikapulatkin saivat peliaikaa. Veden lämmöt olivat 20 asteen hujakoilla ja isommat hauet uivat syvemmässä vedessä?
 
Aloituspäivä oli aivan huikeaa ahvenen tykitystä. Oli helppoa lähteä paikoille, jotka Mikko oli Teron kanssa kaksi viikkoa sitten löytänyt. Aamu oli silti vaikeaa ja vain pienempää ahventa puski paikalta. Puolenpäivän jälkeen alettiin vakavissaan miettimään jo ahventen etsimistä muualta. Onneksi kuitenkin pysyttiin suunnitelmassa ja jatkettiin saman paikan tahkomista asenteella kaikki tai ei mitään. Moneen kertaan kaivoimme haavia pienten haukien takia, jotka pitivät jännitystä yllä, mutta tuottivat aina pettymyksen veneen vierellä. Noin 8 tunnin tahkomisen jälkeen viimein se kaivattu suurahven nappasi Antin jigiin. Kevyissä jigivehkeissä ahven veti rajusti veneen alla ennen näyttäytymistään ja pintaan tullessa oli helppo koukata haaviin ja kyllä siinä huudettiin. Ahven oli todella massiivinen ja tajuttiin heti, että nyt meni enkat uusiin lukemiin. Painoa sillä oli 1710g ja pituutta 49cm. Ahven vapautettiin ja jatkettiin kalastusta.
 
 1710g/49cm
 
Siitä alkoikin loppu illan ahvenhurmos. Hetken jälkeen päin kävi vaa-alla 1250g ja toinenkin kilon ylitys. Meni jokunen hetki ja samaan aikaan kun Mikko puhui puhelimessa tuli järkyttävä tärppi, jota ehti jonkun sekunnin kiroilla. Pitikin olla just silloin puhelimessa kun jigasi! Kiroilu päättyi parin kammen pyöräytyksen jälkeen, kun kala täräytti uudelleen ja jäi kiinni. Voimakas ahven meni hetken aikaa pohjia pitkin ja pintaan nousi järjettömän kokoinen ahven! Mikko huusi heti, "Se on viiskyt senttii!". Se oli todella pitkä, mutta hoikka kala. Ensin mitattiin kala ja mitta näytti 52cm! Laitettiin ahven takas haaviin ja hengittämään veteen. Huudettiin ja halattiin toisiamme, ei tää voi olla totta, "viiskytkaks senttii!!!" Punnittiin vielä ahven ja se painoi 1720g ja oli myös painossaan Mikon uusi enkka. Vapautettiin ahven ja kalastus jatkui. Ahvenhurmos jatkui ja isoja ahvenia kävi tasaiseen tahtiin veneessä siihen asti kunnes aurinko painui horisontin tasoon. Oli siinä makea mennä nukkumaan. Illan kymmenen suurinta ahventa painoi 11,72kg!
 
 1720g/52cm
 1300g
 
Seuraavana aamuna uni maistui pitkään ja vasta puolenpäivän jälkeen päästiin vesille. Suunnattiin toiselle puolelle järveä ja aivan käsittämättömästi se ahvenhurmos oli jäänyt päälle. Mikko oli laskenut juuri ankkurin eikä ollut ehtinyt edes heittämään, kun Antilla oli eka ahven jo siiman päässä. Taas oli voimaa siiman toisessa päässä niin, että ei meinannu ahveneksi sitä uskoa. Todella pullea ahven makoili hetkeä myöhemmin haavissa. Ei taas vaan voinnu ku huutaa! Punnitus antoi kalalle painoksi 1680g ja pituutta oli 47,5cm! Kala vapautettiin ja ihmeteltiin, että miten tää voi olla ees enään mahdollista!
 
 1680g/47,5cm
 
Tän jälkeen suurahventen saanti vaikeutui. Pariin otteeseen vaihdettiin seuraavien päivien aikana järveä. kalastettiin paljon myös haukia ja saatiin hyvin pirteitä kesänelkkuja aina noin kuuteen kiloon asti. Viimeisenä päivänä viimeisessä heittely paikassa todettiin jo olevan niin valtava määrä ahventa, että se haittasi kalastusta :) Muutamaan kertaan ehdittiin jo todeta paikalla olevan vain pienempää ahventa ja mietittiin kalastuksen järkevyyttä siinä, kunnes kymmenien ja kymmenien irrotettujen ahventen jälkeen jigiä ravisteli kala voimakkaammin. Veneen alta pintaan nousi vielä kerran mahti-ahven. Painoa sillä oli 1420g. Kalavapautettiin ja jatkettiin vielä hetki kalastusta, mutta isoja ei enempää näkynyt ja pienempien ahventen tulolle ei tullut loppua. Meidän reissu oli kuitenkin lopussa. Nukuttiin vielä yö teltassa ja lähdimme kotiin.
 
 1420g
 
Antti ja Mikko